Radna jedinica "Zelenilo"

Штампа

 

Obavljanje ove komunalne delatnosti se vrši na osnovu Odluke o određivanju komunalnih delatnosti i delatnosti od opšteg interesa na teritoriji grada Leskovca. Na osnovu navedene Odluke, JP „Urbanizam i izgradnja“ Leskovac obavlja vršenje stručnog nadzora nad izvršenjem poslova obavljanja komunalnih delatnosti a komunalnu delatnost obavlja JKP „Komunalac“ Leskovac.

Održavanje travnjaka podrazumeva sakupljanje papira, flaša, lišća i dr.krupnog otpada kao i pražnjenje kanti sa javnih zelenih površina i grabuljanje travnjaka. 

Košenje travnjaka se izvodi motornom kosačicom.Đubrenje travnjaka se uglavnom izvodi mineralnim đubrivima. Preporučuje se đubrenje azotnim đubrivima u zimskom periodu a zatim NPK đubrivima posle košenja sa 50-100kg/ha. Đubrenje se izvodi kada je travnjak potpuno suv. i motornom kosom tj. trimerom za travu visine od 12-30cm. Otkos treba pograbuljati i sakupiti na gomile.

Obnova oštećenih travnjaka se vrši  osnovnom obradom zemljišta riljanjem ili mašinskim putem  rotofreziranjem. Zatim se izvrši grubo i fino planiranje a nakon toga  pristupa se  setvi travne smeše sa 30-50gr/ m2, zatrpavanju semena, valjanju i redovnom zalivanju do nicanja trave. Navežena humusna zemlja se isplanira na mestima oštećenog travnjaka a zatima se izvrši setva travne smeše, grubo i fino planiranje, zatrpavanje semena, valjanje i zalivanje.

Krčenje rastinja podrazumeva košenje trave na visini većoj od 30cm na površinama koje se održavaju i uklanjanje šiblja i samoniklog drveća. Krčenje se izvodi motornom kosom i motornom testerom kao i motokultivatorom u zavisnosti od potrebe na terenu.

Zalivanje javnih zelenih površina izvodi se prema potrebi na terenu u toku perioda vegetacije. Zalivanje sadnica na javnim zelenim površinama u toku vegetacije(od juna do septembra) vrši se 3-4 puta nedeljno i za održavanje sadnica u urednom stanju odgovoran je izvođač kome je poverena ova komunalna delatnost Jedno zalivanje se izvodi sa 10 l/m2 površine hidrantima ili cisternama. Poželjno je da se zalivanje izvodi u ranim jutarnjim časovima ili kasno popodne.

Okopavanje drveća se vrši da bi se uništio korov i da bi se razbila pokorica.Oko sadnica treba uraditi čanak dovoljne veličine da bi se kasnije moglo izvoditi zalivanje sadnica sa 50-100l  vode po sadnici. Prilikom okopavanja sadnica čiste se izbojci i izdanci. Po potrebi se vrši i đubrenje sadnica.  Formiranje krune drveća počinje prilikom sadnje istog, a sledeće se obavlja prema potrebi. Orezivanje se radi i u toku vegetacije, nakon olujnih vetrova.

Vađenje panjeva se radi  kao mera uredjenja i raščisćavanja prostora.

Sadnja drveća se radi u već  pripremljenim jamama. Priprema jame se sastoji u popunjavanju jame kvalitetnim humusom, đubrenjem.

Orezivanje i održavanje šiblja je potrebno vršiti svake godine iz sledećih razloga:

  • da bi cvetalo kontinuirano
  • da bi se oblikovao habitus zbog dekorativnosti
  • da bi se produžio vek trajanja ukrasnog šiblja.

Tu spada i sadnja i održvanje ruža, orezivanje, zalivanje, okopavanje ruža gde se uklonja se  korov, razbija pokorica, prihranjuju se  po potrebi. Na kraju se vrši Preventivna zaštita ruža i ukrasnog šiblja.

Sadnnju i održavanje žive ograde vrši se ručno sa odgovarajućim alatom u zavisnosti od starosti i gustoće žive ograde.

Sadnju rasada cveća "Zelenilo" radi sa posebnom pažnjom svake godine od priprema leja za sadnju cveća pa sve do kompletnog održavanja. Investitor  određuje mesto i vrstu sadnica.

Javne zelene površine za redovno održavanje na teritoriji grada Leskovca su:

  • Parkovi: Centralni park, Spomen park, Park šuma Hisar, Park 9.Jugovića, Park Kralja Petra, Park u Brestovcu , Park Rupe,  Park Bambi,
  • Blokovski ili reonski park:
  • Zelene površine: iza Madere, u ul.Stojana Ljubića, kod Muzeja,  kod stare Autobuske stanice, kod Doma Sindikata, u ul.Moše Pijade, u Opštinskom dvorištu , u Vlade Đorđevića, na Bulevaru Oslobođenja, Masarikov trg, u ul.Cara Dušana, kod Autobuske stanice, u ul.Svetozara Markovića,  kod Doma Zdravlja,u ul.28.mart, kod Rakićeve kafane, Dubočica, Suva reka, Solidarnost, Nikole Skobaljića, Ilije Strele, Radničko, Tri Šešira, Zele Veljković, Toma Kostić, Crkveno dvorište, kod Železničke stanice, kružni tok kod bolnice, ispred pošte na Železničkoj stanici, kod fabrike Leteks, na ulazu u grad, u naselju Stara stočna pijaca (teniski teren),  u Norvežanskoj ulici, Etno park-Hisar, kod obilaznice(naselje Dubočica), u Dubočici 2, oko Medicinske škole, u ul. Solunskih ratnika, u Vlajkovoj ulici, u ulici 28.mart, od Idee do fabrike Montaža, preko puta stare A.stanice, iza OŠ K. Stamenković, u Crnogorskoj ulici, u Industrijskoj ulici, parking u ulici Toplički ustanak,parking u ulici 7.juli, parking u ulici Moše Pijade.
  • Skver: Skverovi u okviru zone centralnih delatnosti, kod Železničke stanice,  Šop Đokićev kompleks, kod Elu centra i Madere, uz saobraćajnice, na uglu ul. Stepe Stepanovića i Bulevar Nikole Pašića i u ul. Babički Odred, kružni tok kod bolnice, kružni tok u uluci JMBG, kružni tok u Zelenoj zoni.
  • Zelene površine duž drvoreda: Tampon zona između pešačkih tokova i okolnih objekata prema saobraćajnicama. Ukupna predviđena dužina drvoreda  je 28 km.
  • Primarnu mrežu čine drvoredi u: ul. Bulevar Oslobođenja, ul.Ivana Milutinovića, ul.Stepe Stepanovića, ul.Niška, ul.Južnomoravskih brigade, Bulevar Nikole Pašića, ul.28.mart, ul.Kralja Petra, ul.Vlajkova, ul.Stanoja Glavaša, ul.Rade Žunića.
  • Sekundarnu mrežu drvoreda čine drvoredi u ostalim ulicama gradskog jezgra i prigradskih naselja u: ul.Solunskih ratnika, ul.Svetoilijska, ul.Prvomajska, ul.Đure Salaja, ul.Bore Piksle, ul.Mlinska, ul.Dositeja Obradovića, ul.Pana Đukića, ul.Pop Mićina, ul.Savska, ul.Veternička, ul.Cara Dušana, ul.Vojvode Mišića, ul.Mokranjčeva, ulica Branka Krsmanovića, ulica Kosovskih junaka,ulica Kralja Petra  i ostale javne zelene površine.

Kontakt

Adresa

Ulica Kralja Petra Prvog 26A

16000 Leskovac

Kontakt telefon

016/243-240 и 016/ 255-913

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinPinterest

Vreme u Leskovcu

             

 

Grad Leskovac