Horizontalan signalizacija

Штампа

 

Na treritoriji Grada Leskovca ove delatnosti obavlja JKP "Komunalac" Leskovac, odnosno služba za održavanje i servisiranje vozila i horizontalna signalizacija

Horizontalna signalizacija predstavlja skup posebno oblikovanih geometrijskih elemenata linija, figura, polja i natpisa koji formiraju oznake na saobraćajnim površinama. Horizontalna signalizacija postoji i na drugim površinama: parkinzima, trotoarima, komunikacijama unutar garaža, aerodromskim pistama itd.

Osnovna podela horizontalne signalizacije potiče od namene oznaka. Ova podela uslovljena je položajem oznaka u odnosu na simetralu kolovoza puta ili ulice: uzdužne oznake(razdelne linije, ivične linije, linije vodilje i sl), poprečne oznake, linije zaustavljanja (ova oznaka se često naziva i "stop" linija), pešački prelazi, prelazi biciklističkih staza, kosnici,graničnici, itd. i ostale oznake, strelice, natpisi, polja i linije za usmeravanje, oznake za parkiranje itd.

Prema trajnosti oznaka, horizontalna signalizacija može da bude:

  • privremena (kratkotrajna) i
  • stalna (dugotrajna).

Postoje različiti materijali za izvođenje oznaka na kolovozu:

  • Boje za markiranje kolovoza na alkidnoj i akrilnoj bazi namenjene su za horizontalnu signalizaciju svih vrsta saobraćajnica, puteva, ulica, parkinga, sportskih objekata i drugih površina.
  • Hladna plastika - dvokomponentni materijal koji se koristi za trajno obeležavanje horizontalne saobraćajne signalizacije.
  • Retroreflektujuće trake za markiranje kolovoza se koriste za trajno i privremeno obeležavanje horizontalne saobraćajne signalizacije.

Kontakt

Adresa

Ulica Kralja Petra Prvog 26A

16000 Leskovac

Kontakt telefon

016/243-240 и 016/ 255-913

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinPinterest

Vreme u Leskovcu

             

 

Grad Leskovac